Tuotehaku

Vinkkejä perinteisen hautavihkon tekemiseen

Perinteisen hautavihkon teko-ohjeet

Perinteisen hautavihkon tekemiseen tarvitset seuraavia tarvikkeita: hautavihkonpohja, sidontalankaa, terävän veitsen, kukkasakset, muoviniintä, kangasnauhaa sekä tietenkin erilaisia kukkia ja leikkovihreitä. Hautavihkonpohja kannattaa valita hautavihkon koon ja kukkien mukaan. Normaalikokoiseen hautavihkonpohjaan voit laittaa noin 20–30 kukkaa ja vihreät kukkien varsien paksuudesta riippuen. Mikäli aiot tehdä kookkaan hautavihkon tai käyttää paksuvartisia kukkia kuten auringonkukkaa tai callaa kannattaa pohjaksi valita Oasis Florette Medi, johon voit laittaa esim ruusuja tai neilikoita noin 50 kpl.

Kukat langoitettuna hautavihkoa varten

Kukat langoitettuna hautavihkoa varten.

Kukkasidontalangaksi valitaan hiukan tukevampi lanka esim 1,10 x 400 tai 1,00 x 400. Hautavihkoon tulevista kukista langoitetaan yleensä vain kaikkein pisimmät kukat. Jos käytettävät kukat ovat hentovartisia tai pehmeävartisia, kannattaa silloin kaikki kukat langoittaa. Langoita kukat laittamalla sidontalangan pää tukevasti kukan tyveen ja sitten kierität sidontalankaa kukan varren ympäri loivasti.

Kukat ja leikkovihreät valitaan sen mukaan, mitä halutaan käyttää. Kukat voidaan hankkia joko kaupasta, kerätä omasta puutarhasta tai luonnosta. Muistathan että puuvartisten ja varpumaisten kasvien keräämiseen luonnosta vaaditaan maanomistajan lupa. Ruohovartisia kasveja saa poimia luonnosta jokamiehenoikeuksien mukaan myös toisen maalta. Puutarhasta ja luonnosta poimittavat kukat kannattaa kerätä jo käyttöä edeltävän päivän aamuna, jolloin kasveissa on nestejännitys parhaimmillaan yön jäljeltä. Poimimisen jälkeen kasvit laitetaan vähän kättä lämpimämpään veteen esim. ämpäriin. Jos on mahdollista, laitetaan vedessä olevat kasvit viileään paikkaan esim kylmiöön tai kellariin odottamaan käyttöä. Normaalikokoiseen hautavihkoon kannattaa varata kukkia noin 20–30 kpl sekä lisäksi leikkovihreät. Isoon kukkalaitteeseen kukkia menee 35–50 kpl sekä leikkovihreät.

Jos haluat kukkalaitteestasi rauhallisen ja hillityn oloisen kannattaa kukkien väriksi valita “sävysävyyn” olevia värejä tai korkeintaan kaksi eri väriä. Jos taas haluat tehdä räväkän ja pirteän kukkalaitteen, valitse kirkkaita värejä ja käytä vastavärejä, jotka piristävät toisiaan. Valkoisella saat taas rauhoitettua kokonaisilmettä.

Hautavihkonpohja kostutetaan laittamalla se veteen vapaasti kellumaan. Älä paina sientä veden alle. Kukkasieni kostuu noin minuutissa, joten hautavihkonpohjaa ei tarvitse kauan liottaa vedessä.

Aloita kukkalaitteen tekeminen laittamalla hautavihkonpohjaan alimmaiseksi pohjavihreät. Pohjavihreäksi voit käyttää esim. kuusen oksia, tuijan oksia, vuorenkilven lehtiä, kuunliljan lehtiä tai muita vastaavia isolehtisiä kasveja. Sopusuhtainen hautavihko syntyy kun noin 2/3 hautavihkon kokonaispituudesta ulottuu sienen keskikohdasta eteenpäin ja vastaavasti 1/3 taaksepäin sekä 1/3 sivuille molempiin suuntiin. Muista aina leikata terävällä veitsellä uusi imupinta kasveihin, joita laitat kukkasieneen.

Pääkukilla määtirellään hautavihkon ulkomitat

Pääkukilla hahmotellaan hautavihkon ulkomitat.

Pohjavihreiden jälkeen laitetaan pohjaan seuraavaksi ns. pääkukat, joilla muodostetaan kukkalaitteen ulkomitat. Mikäli käytät hautavihkossa esim ruusua tai neilikkaa, kannattaa nämä pääkukat laittaa niistä. Aloita laittamalla pisin kukka keskelle eteenpäin ja lisää sen jälkeen kukat sivuille ja takaviistoon edellä mainittuja mittasuhteita noudattaen. Lisää keskelle pohjaa myös suoraan ylöspäin ulottuva keskikukka, jonka korkeus on noin 1/3 valmiin laitteen pituudesta (Älä laita keskikukaksi liian korkeaa kukkaa, jottei kukkalaitteesta tule kekomaisen korkea).

 

Seuraavaksi lisätään pääkukkien väliin jäävään kolmiomaiseen alueeseen sopiva määrä kukkia ja täytekukkia. Kukkien väliin jäävä alue täytetään leikkovihreillä. Lopuksi kukkalaitteeseen kiinnitetään kangasnauhasta tehty rusetti ja esimerkiksi muoviniinestä nauha, johon voidaan kiinnittää surukortti.

 

Valmis hautavihko

Valmis hautavihko


Esimerkkejä toimivista ja helposti saatavilla olevista kukkayhdistelmistä:

Hautavihkopohja Oasis Finnish Florette | Hautavihkopohja Oasis | Oasis Florette Medi hautavihkopohja | Oasis Florette Grande hautavihkopohja | Hautavihkopohja Oasis-kukkasienellä | Sidontalanka 1,0 mm | Sidontalanka 1,1 mm | Kukkaveitsi | Keltaiset kukkasakset | Lankasakset | Polybast muoviniini | Nauhat

Tarvikepuoti Ruusu & Rautalanka
Puh. 0500 158 742
myynti@ruusujarautalanka.fi