Tuotehaku

Orkidean hoito

puikkokämmekkä

Puikkokämmekkä on tavallisimpia maaorkideoita.

 

Orkideat voidaan jakaa kasvutapansa mukaan kahteen eri tyyppiin. Toinen on puunpäällyskasvit eli epifyytit ja toinen on maaorkideat. Puunpäällyskasvit eli epifyytit kasvavat nimensä mukaan luonnossa puun päällyskasveina oksanhangoissa ja kuoren koloissa. Epifyytit eivät ota mitään ravinteita puusta, jossa ne kasvaa. Puu toimii niillä vaan kiinnitysalustana. Tällaisia epifyyttejä ovat tavallisimmmista orkideoista mm. perhoskämmekkä eli Phalaeonopsis, katleija eli Cattleya, lumikuningatar eli Coelogyne sekä vanda. Maaorkideoista tavallisimpia ovat puikkokämmekät eli Dendrobiumit, ludisiat ja venuksenkengät eli Paphiopedilumit.

Suurin ero näiden hoidossa on juurten valonsaannissa. Epifyytit kasvatetaan joko läpinäkyvissä ruukuissa tai puusälekoreissa. Tärkeintä on, että epifyytin juuret saaavat valoa. Maaorkidet kasvatetaan tavallisissa ruukuissa, jotka eivät ole valoa läpäiseviä. Molemmilla orkideatyypeillä voidaan käyttää kasvualustana valmista orkideamultaa. Orkideamulta on käytännössä karkeaa ja ilmavaa puunkuorikariketta. Kasvualustassa tärkeintä on se, että se on läpäisevää, ilmavaa ja hieman hapanta.

Orkideat viihtyvät valoisassa paikassa, kuitenkin suoralta auringonpaisteelta suojattuna. Voimakas auringonpaiste saa orkidean lehdet kellastumaan ja paahteinen paikka lisää tuholaisriskiä. Epifyyttejä kastellaan kerran kahdessa viikossa upottamalla ruukku veteen noin 15-20 minuutin ajaksi. Kastelun jälkeen on huolehdittava siitä, ettei ruukkuun jää seisomaan vettä, joka voi mädännyttää juuriston. Orkidean kasvukaudella, maaliskuusta syyskuun lopulle, annetaan kastelun yhteydessä orkidealannoitetta. On tärkeää, että orkidean lannoite on mietoa. Kasteluveden on tulisi olla pehmeää eli sadevesi on hyvää samoin talvella lumesta sulatettu vesi. Vesijohtovesi kannattaa antaa seisoa vähintää vuorokauden, jolloin se on huoneenlämpöistä ja pehmeää.

Suurin osa orkideoista ei viihdy viileässä, joten niitä ei kannata kesälläkään siirtää ulos, sillä yöt voivat olla  liian viileitä niille. Ahkera lehtien sumuttaminen vedellä, etenkin talviaikana, on hyväksi orkidean viihtymiselle.

Kukinnan jälkeen kukkavanojen annetaan olla kasvissa niin kauan, kun ne pysyvät elävinä ja vihreinä. Monet lajit voivat tehdä poikasia kukinnan jälkeen kukkavanaan tai kukkavanan kasvu voi jatkua kukkien kuivumisen jälkeen, jolloin kukkavarteen kasvaa uusia nuppuja. Orkideoilla on monesti hieman kellertäviä ja rusehtavia lehtiä. Näitä lehtiä ei tule poistaa kasvista, sillä etenkin lepotilassa olevalle orkidealle ne kuuluvat luonnostaan.

Orkideat ovat helppohoitoisia kasveja, joita ei tule hoitaa hengiltä. Suurimmat syyt siihen, etteivät orkideat menesty, ovat liiallinen kastelu ja liian usein tapahtuva uudelleen istuttaminen.

Orkidean kasvualusta 5l   |   Neko Orkidealannoite 250 ml

Tarvikepuoti Ruusu & Rautalanka
Puh. 0500 158 742
myynti@ruusujarautalanka.fi